Online solliciteren: zo doe je dat!
Heerlijk weer om in de zon te zitten op je balkon of in de tuin!
Ook een goed moment om na te denken over online solliciteren. Mogelijk heeft je werkgever je gevraagd om minder uren te werken en is de kans zelfs aanwezig dat er bij het UWV ontslag wordt aangevraagd… Natuurlijk kun je ook zelf het besluit hebben genomen om naar een nieuwe functie te solliciteren, gewoon omdat je daar aan toe bent en je huidige baan je niet meer voldoende uitdaging of voldoening biedt…
Nu solliciteren betekent online solliciteren, en dat is vast niet iets wat je dagelijks doet. Ik help je daarbij met wat praktische tips!
Heb je een laptop tot je beschikking? Dat is fijn, want dat biedt je nu de meeste mogelijkheden voor sollicitatiegesprekken: Teams, Zoom, Skype. Maar ook met je mobiele telefoon kun je prima solliciteren via deze kanalen! Een laptop is rustiger en zorgt ervoor dat je twee handen vrij hebt.
Mijn tips:
• Oefen indien mogelijk vooraf met iemand in je omgeving, zodat je met de verschillende vergadermogelijkheden overweg kunt. Lukt iets niet, vraag dan vooraf om een andere manier van online contact.
• Vraag ook vooraf aan de nieuwe werkgever wat de “spelregels” zijn voor het gesprek. Wie zijn er bij het gesprek aanwezig en wat is hun rol. Maar ook praktische zaken, zoals om beurten praten? Is er een gespreksleider? Vraag dit via mail of WhatsApp, zodat je je ook hierop kunt voorbereiden!
• Google op de organisatie informatie, zodat je bijvoorbeeld weet of er sprake is van een formele of informele bedrijfscultuur.
• Doe hetzelfde met je gesprekspartners: google vooraf op social media, bijvoorbeeld LinkedIn, zodat je weet vanuit welke functie je gesprekspartners bij het gesprek “aanschuiven”.
• Douche vooraf en ga niet in je joggingbroek achter de laptop zitten, zelfs niet als het om een telefoongesprek gaat. Je voelt je zelfverzekerder in het gesprek als je er “fris en fruitig” bij zit (dit zit tussen de oren, maar werkt echt zo!).
• Print je CV, motivatiebrief en de vacaturetekst uit, dat praat gemakkelijker. Leg ook een aantekenblokje naast je neer en een pen.
• Begin het gesprek met u. Als je vervolgens met jij wordt aangesproken, kun je snel omschakelen.
• Zorg ervoor dat je rustig kunt zitten en er geen achtergrondgeluiden zijn: een hond, vogel of spelende kinderen verstoren het gesprek.
• Geef aandacht aan alle gesprekspartners, ook als er één het meeste aan het woord is. Zo voorkom je dat gesprekspartners zoals bijvoorbeeld je nieuwe collega’s het idee krijgen dat je ze niet belangrijk vindt.
• Bedenk vooraf 2 of 3 vragen, niet te zwaar, denk bijvoorbeeld aan de teamsamenstelling (hoe ziet die eruit?), lopende projecten en wat de organisatie van een nieuwe collega verwacht.
• Als aan het einde van het gesprek niet duidelijk is hoe de procedure nu verder loopt, vraag daar (op een prettige, positieve manier) naar, je hebt recht op een transparante sollicitatieprocedure!
• Bedenk dat dit gesprek vooral bedoeld is om jou binnen de gestelde tijd goed uit de verf te laten komen. Hoe meer je dus van jezelf kunt laten zien, hoe groter de kans dat je een volledig beeld van jezelf en jouw kwaliteiten neerzet. Op basis van het eerste gesprek gaat de selectiecommissie het besluit nemen of ze met je verder willen. Jouw vragen over wat jij belangrijk vindt in een nieuwe baan kun je voor een tweede gesprek of arbeidsvoorwaardengesprek bewaren.
• Tot slot: bedank voor het gesprek, ook als je niet positief bent. Eindig met een glimlach!
In mijn volgende blog geef ik je tips voor een tweede gesprek. Dan is jouw moment aangebroken om te onderzoeken of de functie en organisatie bij jou passen! Jij gaat er tenslotte veel tijd doorbrengen en er veel energie in steken. Je wilt zeker weten dat je de juiste keuze maakt!
Jet