Een beetje doorgewinterde interviewer wil niet alleen van je horen of jij een bepaalde kwaliteit in huis hebt, maar zal dat ook willen toetsen aan de hand van succesvolle voorbeelden uit jouw dagelijkse praktijk. Hiermee voorkomt hij/zij dat jij sociaal wenselijke antwoorden gaat geven, want natuurlijk heb jij die kwaliteit in huis als daarnaar wordt gevraagd... ;)
Hoe werkt de STAR?
Als jou wordt gevraagd om met één of twee praktijkvoorbeelden te komen waaruit blijkt dat je over die kwaliteit beschikt waarnaar de interviewer voor de vacature op zoek is, werkt de interviewtechniek als volgt: STAR(S) staat voor Situatie Taak Actie Resultaat én Sustainable (=duurzaam)!
Een voorbeeld
Stel dat in de vacaturetekst wordt gevraagd om de competentie 'overbruggen'. Je bereidt voor het selectiegesprek twee situaties voor waarin jij een bemiddelende rol hebt gespeeld en vertelt aan de interviewer aan de hand van de STAR-methode hoe jij dat hebt gedaan. De Situatie waarin zich dit afspeelde (privé? werksituatie? Wie waren er betrokken? Wat was de context waarin het zich afspeelde?), jouw specifieke Taak (kwam je toevalig voorbij of was het jouw rol in een gepland gesprek?). Wat bedacht je voor oplossing en heb je gedaan? Wat was jouw Actie? (beschrijf je handelen). Het Resultaat van jouw handelen (werd het conflict gesust? Kwamen partijen tot een oplossing/compromis? Moest er door jou nog een interventie van derden worden ingezet om tot het gewenste resultaat te komen?). Sustainable is de afronding: is jouw actie en het bijbehorende resultaat blijvend/duurzaam, of zitten de partijen elkaar inmiddels weer in de haren?
Als je zo per gevraagde kwaliteit twee voorbeelden van te voren voorbereidt, wordt je niet overvallen door de vraag om ze toe te lichten. En, nóg slimmer: bereid ook voorbeelden voor van kwaliteiten die jij zelf op je CV heb gezet.
En wat voegt de STAR voor jou toe?
Om je eigen verhaal (jouw levens- en werkervaring) te laten leven, moet je in jouw verhaal kunnen "wonen"! Jouw CV maak je echt persoonlijk door goed op elke werkervaring in te zoomen, je verhaal te oefenen en je "eigen" te maken. Per competentie een persoonlijke pitch maken (ik leg zo uit wat daarmee wordt bedoeld), helpt je om gemakkelijker over je ervaring en kwaliteiten te praten en jezelf te verkopen aan een potentiële werkgever.
Een persoonlijke pitch geven
Een persoonlijke pitch is niets meer of minder dan in het kort kunnen formuleren:
Of het nu om een koffiegesprek gaat, je meer wilt weten over een organisatie of functie of wil weten hoe iemand het werken in zijn/haar functie ervaart: kort en bondig kunnen vertellen wat jij voor de ander kan betekenen én van de ander nodig hebt, werkt altijd! Zo'n pitch komt overal van pas: op het verjaardagsfeestje bij je buren (zodra dat weer mag), als je je hond uitlaat in het park en je met een andere hondeneigenaar in gesprek raakt, op een netwerkbijeenkomst, en zelfs in de lift (daar komt de term elevator pitch vandaan, je hebt tenslotte maar iets van 1 minuut om to-the-point te komen!).
Als jij het antwoord op die drie vragen voor jezelf helder hebt, kun je dit oefenen met bijvoorbeeld je partner, collega of een bekende die jou eerlijke feedback kan geven!
En, don't forget: blijf bij jezelf, gebruik je eigen woorden, dan kom je oprecht over (bij mij wel in ieder geval!).
Jet