Waar ik mijn blog over het eerste sollicitatiegesprek eindigde met de opmerking dat het eerste gesprek vooral bedoeld is om je binnen de gestelde tijd goed uit de verf te laten komen, is het in het tweede gesprek tijd voor jouw vragen over wat jij belangrijk vindt in een nieuwe baan! Je wilt tenslotte zeker weten dat de functie en organisatie bij jou passen en jij de juiste keuze maakt!
Toen ik bij mijn allereerste sollicitatiegesprek (jaren geleden) keihard mijn best deed om te laten zien dat ik de beste kandidaat voor de job was, vergat ik om kritisch te kijken of ik de organisatie en het team wel leuk vond… Gelukkig pakte dat goed uit, maar ik had voor mijn eerste baan dan ook nog niet zoveel wensen en eisen. Inmiddels weet ik hoe het belangrijk het is dat alles klopt: de functie-inhoud, de organisatiegrootte- en cultuur, je manager, het team enz. Het moet bij je passen, wil je kunnen “shinen” in jouw rol!
Mijn tips:
•
Verdiep je na het eerste sollicitatiegesprek verder in de organisatie: bekijk hun internetpagina, kijk of je iemand in je omgeving kent die er werkt of check via LinkedIn of jouw eigen contacten er iemand kennen! Zo kun je wellicht informeel nog wat meer te weten komen over de organisatie. Wist je trouwens dat er een internetsite is waar (oud)medewerkers een review kunnen achterlaten over hun organisatie? Kijk eens op www.glassdoor.nl.
•
Sta stil bij je eerste indruk: hoe voelde het eerste gesprek? Hoe vond je dat je benaderd werd? Voelde het prettig?
•
Bedenk wat jij nodig hebt om goed in je baan te zitten: zet voor jezelf op papier wat dat is. Denk bijvoorbeeld aan: reistijd (hoe lang wil jij dagelijks onderweg zijn), werk je liever in een team of alleen, hoe ziet het met jouw behoefte aan autonomie? (Een manager die dagelijks je taken met je doorneemt of een manager die in grote lijnen geïnformeerd wil worden en jou de vrijheid geeft om je eigen agenda in te vullen). Eigenlijk zijn dit vragen die je al eerder aan jezelf moet stellen; het bepaalt namelijk voor welke organisatie en functie je kiest!
•
Stel vragen in het tweede gesprek: hoe ziet het team eruit, hoe is de cultuur: informeel of formeel? Worden successen gevierd? Hoe houden collega’s elkaar op de hoogte van ontwikkelingen? Hoe gaan collega’s met feedback om, gevraagd en ongevraagd? Is thuiswerken mogelijk? Zijn er gezamenlijke lunchmomenten? Welke ruimte (en budget) is er voor persoonlijke ontwikkeling? Met wie ga ik samenwerken? Kan ik met die collega’s kennismaken die nu niet bij het gesprek aanwezig zijn? Hoe word ik gefaciliteerd in mijn werk? Wat doet de organisatie aan duurzame inzetbaarheid? (gezond werken).
•
De buit is nog niet binnen! Ook een tweede sollicitatiegesprek is een selectiemoment voor de mensen die tegenover je zitten. Kleed je ernaar, of je nu een online of face-to-face gesprek hebt, maakt daarbij niet uit. Zak niet onderuit in je stoel, maar zet ook in dit gesprek je beste beentje voor en laat zien dat je de baan graag wil!
Tot slot: heb je nog twijfels na het tweede gesprek, terwijl de organisatie razend enthousiast over jou is? Ga dan toch in op de uitnodiging voor het arbeidsvoorwaardengesprek en luister wat ze te bieden hebben met betrekking tot het salaris en de secondaire arbeidsvoorwaarden. Jij kunt op elk moment in het selectieproces besluiten om je terug te trekken, de baan is pas definitief als jij je handtekening onder het contract hebt gezet. Neem dus je tijd om tot je besluit te komen.
Jet